Što je i kako radi dizalica topline?

Razvijanjem tehnologije težimo novim rješenjima da nam život bude jednostavniji i ekonomičniji.
Dizalice topline su uređaji koji nam nude održivu potrošnju energije i pritom pružaju razne benefite ovisno o našim potrebama, željama i mogućnostima.

Dizalica topline uzima energiju iz obnovljivih izvora (zrak, voda, geotermalna ili solarna energija) i regulira temperaturu prijenosom topline.

Vanjska jedinica izdvaja energiju iz obnovljivog izvora i pretvara tekućinu u plin kako bi se povećao tlak i temperatura.

U unutarnjoj jedinici temperirani plin se vraća u tekuće stanje i otpušta toplinu u unutarnji prostor.

Ekspanzijski ventil zatim snižava tlak tekuće radne tvari što potiče isparavanje i ciklus se pokreće ispočetka.

Ovaj proces omogućuje dizalici topline da prenosi topline iz okoline s niskom temperaturom u prostor koji želimo zagrijati. Obrnutim procesom možemo hladiti prostor prenoseći toplinu iznutra prema vani.

Dizalice topline su energetski učinkovite, 75% energije koriste iz obnovljivih izvora a samo 25% iz električne mreže. Manje energije je potrebno za premještanje topline nego za stvaranje topline kao što je slučaj sa električnim grijačima.

Dolaze u različitim vrstama (zračne, geotermalne, vodene…) i izvedbama što omogućuje izbor koji najbolje zadovoljava našim željama i uvjetima lokacije.

Isto tako prema svojim potrebama i mogućnostima spajamo ogrijevna tijela (spremnik potrošne tople vode, podno grijanje, radijatore, ventilkonvektore…) i kombinirati ih sa dodatnim izvorima energije poput izvora solarne energije.

Iako je u startu početna instalacija skuplja od tradicionalnih sustava, dizalice topline su dugog vijeka, značajno štede novac te povećavaju kvalitetu životnih uvjeta.

I na kraju, ono što je važno za budućnost, smanjuju emisiju stakleničkih plinova i doprinose očuvanju okoliša.

Erla(11 14)d(v3 W1)7 Ip1.tif Cq5dam.web.1280.1280 (1)
PODIJELI

Najnoviji postovi